HomeHypospadiasisImprintKapcsolat

KOMPLIKÁCIÓVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

50. Mit jelent a fistula (sipoly)? Szükséges-e sebészeti beavatkozás?

„A fiamnak néhány hete volt hypospadiasis mutéte. Minden jól alakult addig, amíg a sebész el nem távolította a katétert a péniszbol. Észrevettem, hogy egyre kevesebbet pisil a húgycso végérol, és az eredeti húgycsotol nem messze is pisil a gyerek. Mit jelent ez? Ez a sipoly?”

A sipoly kialakulása azt jelenti, hogy a vizelet egy - a húgycsonyílás mellett – kialakult másik nyíláson át távozik. A szülok könnyen felismerhetik ezt, amikor látják, hogy a vizelet több mint egy nyíláson át távozik, amikor a gyerek pisil még 1 hónappal a mutét után is. A mutét utáni 1 hónapban - mivel a seb még nem gyógyult be teljesen - normális, hogy a vizelet a varratok között is távozik. A sipoly lehet single (egyszeru) vagy multiple (több helyen levo). A sipoly általában 1-4 hónappal a mutét után alakul ki az esetek 5%-ában. A sipoly kialakulhat évekkel a mutét után is, a péniszben maradt sebészi fonalakkal szembeni kifejlodött reakció miatt, a seb teljes gyógyulása után.

Fistula after Hypospadias Surgery


51. A fiamnál sipoly alakult ki a mutét után. Ez azt jelenti, hogy a mutét nem volt sikeres? A fiamat újra kell operálni? Hogyan növelhetok a sikeresség esélyei a második mutét után? Miért alakulhat ki újra a mutét után?

A fistula (sipoly) egy jól ismert komplikáció a hypospadiasis mutét után. A fistula visszatérhet a sebészeti zárás után, foleg, ha a húgycso szuk.

A legtöbb esetben a TIP mutét után szükséges, hogy ismét felnyissák az új húgycsövet és egy új, szélesebb húgycsövet képezzenek, hogy a fistula újbóli elofordulását megakadályozzák.

A visszatéro fistula a szukületnek köszönheto, a TIP mutét után. Ilyenkor több vizelet távozik ezen keresztül, mint a pénisz végérol:

Fistula after TIP-Hypospadias Surgery


52. Mit jelent a stenosis (szukület)? Igényel-e sebészeti korrekciót?

„A fiamnak néhány hete volt hypospadiasis mutétje. Minden jól alakult, amíg a sebész el nem távolított a katétert a péniszbol. Eleinte a vizeletsugr a pénisz végébol jött. A  vizelet sugár azonban fokozatosan egyre szukebb lett, és a fiam fájdalmat érzett, amikor pisilt.”

A hypospadiasist helyreállító mutét utáni stenosis a külso húgycsonyílás vagy az új húgycso beszukülését jelenti. A seb összehúzódása (különösen körkörös varratvonal esetén) a gyógyulás normál folyamatához tartozik. Ugyanakkor, amennyiben ez túlzott mértéku, vagy az újonnan képzett húgycso szuk, akkor a heg további összehúzódása nagyon szuk húgycsövet eredményezhet, ami okozhat feszíto érzést a gyermeknek, fájdalmat, sot még a húgyhólyagra és a vesére áttevodo nyomásnövekedést és húgyúti fertozést is.

Az normális, ha a katéter eltávolítása után egy vagy két héttel, a vizeletsugár valamennyivel keskenyebb. Ugyanakkor, ha a vizeletsugár nagyon keskeny és hosszan tartó és a gyermeknek fájdalma, vagy súlyos feszíto érzése van, a szüloknek orvosi segítséget kell igénybe venniük.

Stenosis after Hypospadias Surgery

Stenosis after TIP Hypospadias Repair

Stenosis and Fistula after TIP Hypospadias Repair

Stenosis with narrow new urethra

Stenosis after TIP

Stenosis and Fistula after TIP


53. Tágítás: „A fiamnál szukület alakult ki a hypospadiasist helyreállító mutét után, a tágítás orvosolja ezt a problémát? A mutétet végzo sebész számos alkalommal hajtott végre tágítást, ugyanakkor mintegy két héttel minden tágítást követoen, újból beszukült. Miért van ez?”

Enyhe fokú stenosis kialakulhat sikeres hypospadiasist helyreállító mutét után a szövetek túlzott mértéku összehúzódása miatt a gyógyulási folyamat során. Ugyanakkor az, ha a stenosis több mint két tágítás után újból kialakul, azt jelenti, hogy a tágítás nem segít, az új húgycso valójában szuk és hogy további sebészi beavatkozást igényelhet.

54. Mik azok a nyomok, amik varratszedés után visszamaradnak, a varratok helyén, különböznek ezek a sipolytól? Igényelnek sebészi korrekciót?

„A fiamnak hypospadiasist helyreállító mutétje volt és minden a legnagyobb rendben ment, semmi problémája nem volt. Azt vettem észre, hogy a középvonalban, közel a sebészi bemetszéshez fekete pontok vannak, és ha megnyomjuk, némi váladék távozik belolük. Ez rossz? Igényel sebészi kezelést?

A hypospadiasist helyreállító mutétek során a sebészek felszívódó fonalakat (vicryl, PDS) használnak. Ezen fonalak a beavatkozást követo 3-4 héten belül tunnek el teljesen. Ez alatt az idoszak alatt, a hám körülnoheti a fonalakat és kis alagutat képezhet, amelyek nem állnak kapcsolatban a húgycsovel, ezért nem távozik vizelet ezeken a kis alagutakon keresztül. A teljes gyógyulás során a fonalak maradéktalanul eltunnek, de ezek a „varrat nyomok” vagy csatornácskák megmaradnak a hámosodás miatt. Kis fekete pontokként ismerhetoek föl, ahol a varratok voltak. Ezek nem károsak és nem igényel sebészi beavatkozást, kivéve kozmetikai szempontból, ha az zavarja a pácienst, vagy a szüleit. A mutét egyszeru, hegkimetszést és subcutan (bor alatti) öltés behelyezését jelenti vékony varróanyaggal.

55. Mit jelent a diverticulum (gurdély) vagy tasak?  Igényel ez sebészi korrekciót?

„A fiamnak perinealis hypospadiasisa volt, mutéten esett át és minden a legnagyobb rendben ment, semmi problémája nem volt a beavatkozás után. Néhány hónappal késobb azt vettem észre, hogy egy dudor jelenik meg a péniszén, amikor vizeletet ürít, és amikor pelenkát cserélek néhány csepp zavaros és buzös vizelet távozik. Elmentem a gyermekgyógyászhoz, aki vizeletvizsgálatot csináltatott és az fehérvérsejteket és baktériumot mutatott ki a vizeletben. Mi ez? A fiamnak vizelet inkontinenciája van? Lehet ezen segíteni?

A „diverticulum” vagy tasak egy jól ismert szövodmény, ami felléphet a proximalis hypospadiasist (Grade IIIb vagy Grade IV) korrigáló mutétek után vagy akkor ha distalisan elzáródás van. A magyarázat az lehet, hogy az újonnan kialakított húgycsövet borbol képezzük, amely vékony falú összehasonlítva a normál, vastag falú húgycsovel. Ahogy a vizelet átmegy a proximalis húgycso szakaszon, tágulatot eredményezhet, kialakítva ezzel a tasakot vagy diverticulumot.

Klinikailag ez egy dudor képzodésében nyilvánul meg a péniszen, amikor a gyermek vizeletet ürít. Tehát a vizelet a tasakban pang, amikor az anyuka nyomást gyakorol a péniszre a pelenka cserélése közben néhány csepp vizelet távozik. Ez keltheti azt a téves benyomást, hogy a gyermek inkontinens.

A másik dolog, hogy a vizelet a tasakban marad, a baktériumok elszaporodnak és zavarossá, valamint buzössé teszik a vizeletet. A vizeletvizsgálat baktériumot és fehérvérsejteket mutathat ki, ami azt a téves látszatot kelti, hogy a gyermeknek húgyúti fertozése van. Ez nem igaz, mivel a fertozött vizelet csak a tasakban található, nem pedig a testben.

Ha a tasak kicsi és nem okoz panaszt, az édesanya kiürítheti minden alkalommal, amikor pelenkát cserél, a gyermek idovel kinoheti.

Ha a tasak nagy és panaszokat okoz, sebészileg kell eltávolítani

Diverticulum after Hypospadias Repair

Diverticulum big - after Hypospadias repair


56. Mit jelent a „seb dehiszcencia (részleges sebszétválás)”, igényel ez sebészi beavatkozást?

A fiamnak néhány hete volt hypospadiasis mutétje. Minden jól alakult, amíg a sebész nem távolította el a katétert. Ezután vettem észre, hogy a makk és a seb fokozatosan szétnyílt és a fiam a makk alatt pisil, ahol eredetileg is. Ez azt jelenti, hogy a mutét nem sikerült? Újra kell végezni az operációt? Hogyan lehet növelni az esélyét, hogy ez legközelebb ne forduljon elo?

A „seb dehiszcencia” azt jelenti, hogy a seb kinyílik. Ez érintheti részlegesen csak a makkot vagy az egész sebet, ebben az esetben a vizelet az eredeti nyíláson távozik, mint a gyermek mutéte elotti állapotban. Ez bekövetkezhet súlyos sebfertozés esetén, vagy ha az új húgycso szuk (pl. TIP mutét után).

A „seb dehiszcencia” további sebészi beavatkozást igényel, lehetoleg egy tapasztalt sebésztol, akinek új, széles és egészséges húgycsövet kell képeznie.


57. Mit jelent az állandó görbület? Igényel-e ez sebészeti beavatkozást?

„A fiamnak hypospadiasis mutétje volt, és most már a pénisze végérol pisil. De azt észrevettem, hogy a pénisz még mindig görbe. Ez rossz? Hatással lesz ez rá a késobbiekben? Szükséges-e további sebészi beavatkozás?”

  Chordee (pénisz görbület) visszatérhet vagy fennmaradhat hypospadiasist helyreállító mutét után. Ennek számos oka lehet:

 • A gyermeknek barlangos testeiben található a görbület, ami nem válik egyenessé a pénisz felszíne alatt található hypopláziás (alulfejlett) szövetek eltávolítása után (a banán görbe!) Ha a görbület kisebb, mint 15%, a gyermek normál életet tud majd élni felnottként, nincs szükség további mutétre.
 • A sebész nem távolította el teljesen a hypopláziás (alulfejlett) szalagokat.
 • A sebész dorsalis plicatiot végzett, ami nem volt teljes, vagy a fonalak bevágtak.
 • A görbület a gyógyulás során bekövetkezo heg összehúzódás miatt alakult ki.

   58. Mit jelent a „haematoma”? Szükséges-e mutéti beavatkozás?

   „A fiamnak 1 hete volt hypospadiasis mutétje, és minden rendben volt. De észrevettem, hogy amikor felébred, a pénisz és a herezacskó kék, zöld. Ez rossz? Szükséges-e további sebészeti beavatkozás?

   A „haematoma” összegyult vér, ami lehet vörös, kék vagy zöld (ez a felszívódás fokától függ). Megfigyelhetjük akkor, ha valamennyi vér szivárog ki a mutétet követoen, vagy ha a gyermek péniszét ütés éri (általában mialatt alszik).

   A haematoma általában magától eltunik komplikáció nélkül, és nincs szükség további mutétre. Ha mégis szükség van mutétre, azt néhány hónappal el kell halasztani, ameddig a régi heg teljesen begyógyul.

   59. A hypospadiasis mutét okozhat-e önkéntelen vizelést vagy éjszaki ágybavizelést?

   A hypospadiasis mindig a záróizom (billentyu) utáni húgycso szakaszra terjed ki, ami a vizeletürítést szabályozza. Tehát a hypospadiasis korrekciós mutéteknek soha nem kellene vizelet inkontinenciát, vagy éjszakai ágybavizelést okoznia.


   következo oldal


   copyright Prof. Hadidi 2012
   www.hypospadias-surgery.com