HomeHypospadiasisImprintKapcsolat

A mutéttel kapcsolatos kérdések:

13. Hadidi Professzor személyesen operál-e állami betegeket vagy csak magánbetegei vannak?

Hadidi Professzor személyesen operál minden pácienst, akinek hypospadiasisa van. A magánbiztosítással rendelkezo pácienseket az Emma klinikán operálja, az állami biztosítással rendelkezoket pedig az offenbachi kórházban.

Hadidi Professzor személyesen konzultál, és vizsgálja meg az összes pácienst az operáció elott. A mutét után is személyesen követi oket nyomon.

14. Mi az ügyintézés menete azok számára, akik nem Németországban élnek, de szeretnék, hogy Hadidi Professzor operálja a gyermeküket?

Ebben az esetben egy e-mailt kell küldeni Hadidi Professzornak a gyermek nevével, születési dátumával, lakcímmel és telefonszámmal. Ezután két lehetoség van:

 • az operáció a németországi Emma klinikán történik
 • az operáció a következo országokban is lehetséges: Spanyolország, Görögország, Magyarország, Románia, Egyiptom. Hadidi Professzor évente néhány alkalommal utazik ezekbe az országokba, ha megfelelo számú páciens indokolja az utazást.

15. Mikor kerüljön sor a hypospadiasis mutétre?

Nemrégiben elvégzett vizsgálatok szerint a hypospadiasis korrekcióra az ideális idopont a 3-15 hónapos kor között van, mert a pénisz az elso 3-4 év alatt kevesebb mint 1 cm-t no.

Ideal age for hypospadias surgery


16. Kell-e a fiamnak a mutét elott laborvizsgálatot végeztetni?

Grade I., II., IIIa esetén, ha nincs panasz és probléma, nem szükséges az operáció elott laborvizsgálatot végeztetni. De néhány kórház rutinvizsgálatként kér vérvételt, véralvadásgátló tesztet, vizeletvizsgálatot , vese- és húgyhólyag ultrahangot.

Grade IIIb és IV  esetén vérvétel, véralvadás tesz, vizeletvizsgálat, vese- és húgyhólyag ultrahang elvégzése ajánlott.

17. Végeztessünk kromoszóma vizsgálatot (teszteket)?

A glanularis és distalis(Grade I., II., IIIa) hypospadiasis esetében, amikor mindkét here leszállt a herezacskóba, ilyen vizsgálat nem szükséges.

 A proximalis hypospadiasis súlyos formáiban (Grade IIIb, IV.), illetve amikor a heregolyók nincsenek leszállva és felmerül a gyanú, hogy a nemi fejlodésben eltérés van kromoszóma vizsgálat elvégzése szükséges a gyermek nemének megállapításához.

18. Kell a fiamnak hormonkezelést kapnia a hypospadiasis mutét elott?

A glanularis és distalis hypospadiasisnál valamint a proximalis hypospadiasisos esetek többségénél nem szükséges hormonkezelés a mutét elott. Egyes sebészek preferálják a mutét elotti hormonkezelést krém vagy injekciók formájában a proximalis hypospadiasis súlyos eseteiben. A hormonkezelés hátránya, hogy nemcsak a péniszre van hatással, hanem az egész szervezetre, beleértve a csontnövekedést is, ugyanakkor a hormonoknak a péniszre kifejtett hatása csak átmeneti (a terápia után 1 hónapig tart).

Hadidi Professzor nem javasolja a mutét elotti hormonkezelést annak általános mellékhatásai miatt, valamint, mert módosítja a pénisz szöveteit és fokozza a vérzésveszélyt. A mutét elotti hormonkezelés azonban hasznos lehet intersex betegeknél, ahol a hímvesszo nagyon kicsi.


19. Az oltás befolyásolja-e a mutétet?

Az oltás általában 1 hónapig gyengíti az immunrendszert. Ezért javasolt, hogy a mutét elott, és a mutét után 1 hónappal ne kapjon a gyermek oltást.


20. Láz, hasmenés, köhögés, orrfolyás befolyásolja-e az operációt?

A központban, ha nincs láz vagy légúti megbetegedés, akkor elvégzik az operációt. A hasmenés sem indok az operáció elhalasztására, de más kórházakban ettol eltérhet a protokoll.

21. Mennyi ideig kell kórházban maradni?

Ha a betegnél glanularis vagy distalis hypospadiasis van jelen, akkor rendszerint a mutét után 1-5 napon belül (átlag 3 nap) hazabocsátható a beteg életkorától, családi körülményeitol és a mutét után kialakult duzzanattól függoen.

A proximalis (Grade IIIa) hypospadiasisos gyermekek esetében egy katétert (húgycsobe) kell bevezetni. Ez 7 napig van bent, a gyermek a 8. nap hazamehet.

Proximalis hypospadiasis és súlyos görbület (Grade IIIb) esetén általában 2 katéter van. Egy katéter 7 napig (húgycsobe) és egy másik katéter a hasüregen keresztül van bevezetve a hólyagba általában 2 hétig. A gyermeknek maximum 2 hétig kórházban kell maradnia, de korábban is hazamehet, ha az anya tudja gondozni a gyermeket, és ügyel arra, hogy a katéter ne jöjjön ki.

Perinealis hypospadiasis esetén általában 2 lépésben történik a húgycsoplasztika. Az elso operáció során a sebész kijavítja a görbületet, és elokészíti a makkot a húgycsoplasztikához. A kórházban tartózkodás ideje: 3-5 nap. A második operáció folyamán a húgycsoplasztika történik meg, amikor a húgycso a pénisz végére kerül. A kórházban tartózkodás ideje: 8-14 nap.

22. Gyermekemnek ágyban kell maradnia, vagy mozoghat a hypospadiasis mutét után?

A mutét célja, hogy a péniszt fixáljuk, ne a gyereket.

Ha a gyermek felébredt az altatásból, szabadon mozoghat. Alhat a hasán, és szokásos cselekvéseket végezhet.

A nemi szerv területét azonban óvni kell, és ügyelni kell arra is, hogy a katéter ki ne csússzon.

23. Mennyi ideig kell a kötésnek a seben maradnia?

A glanularis és distalis (Grade I., II.) formák esetén a kötés általában a mutét után 1-2 nappal eltávolítható. A proximalis (Grade III., IV.) formánál a kötést rendszerint a mutét után 7 nap elteltével veszik le.

24. Mennyi ideig kell a katéternek a péniszben maradnia?

Különbözo sebészek, különbözo protokoll szerint járnak el.

Hadidi Professzor az elso két napon belül kiveszi a katétert Grade I., II. -nél, proximalis hypospadiasis (Grade III., IV.) esetén 7 nap után.

25. Szükséges-e gyógyszeres kezelés a mutét után?

Grade I., II. esetén: antibiotikumot és kenocsöt kapnak a gyerekek 1 hétig.

Grade III., IV. esetén: antibiotikumot és kenocsöt kapnak a gyerekek 2 hétig.

26. Hogyan tudom tisztán tartani a fiamat a mutét után? Mikor zuhanyozhat?

Rögtön a mutét után nedves törülközovel le lehet törölni a gyereket. A péniszt függoleges irányba lehet tisztítani (nem vízszintesen).

  • 1 héttel a mutét után lehet zuhanyozni distalis hypospadiasis esetén
  • proximalis hypospadiasis esetén 2 héttel a mutét után lehet zuhanyozni

  27. Mikor lehet fürdeni, úszni, sportolni?

  A sebet tisztán és szárazon kell tartani a teljes gyógyulásig, hogy elkerüljük a fertozést. A seb 1 hónapon belül 70%-ban gyógyul. Ezért az úszást, a fürdést és a sportot célszeru elkerülni 1 hónapig.

  28. Mikor mehet a gyermekem óvodába?

  Ideális esetben 1 hónapot kellene várni, de speciális elovigyázatosság mellett korábban is mehet közösségbe.

  29. Használhat-e a fiam pelenkát? Kell-e más óvintézkedés?

  A protokoll szerint 2 pelenkát kell használni az operáció után 1 hónapig. A pelenka megvédi a péniszt a sérüléstol. A mutét után 1 hétig két óránként kell cserélni a pelenkát, ha a gyermek ébren van. Ha alszik, nem kell felébreszteni pelenkacsere miatt.

  30. Szükséges-e óvintézkedést tenni, amikor a gyermek autóban utazik? Mi a helyzet a biztonsági övvel?

  A cél az, hogy elkerüljük a pénisz és a nemi szerv sérülését az operáció után 1 hónapig. Ezért javasoljuk, hogy tegyenek a biztonsági öv és a pelenka közé még két réteg pelenkát.

  31. Milyen technikák ajánlottak a hypospadiasis mutét során?

  Több mint 300 mutéti eljárás alkalmazható a hypospadiasis korrekciójára. A sebésznek azt a technikát kell alkalmaznia, amivel a legjobb eredményt érheti el.

  A következo táblázat összefoglalja Hadidi Professzor megoldásait a hypospadiasis különbözo formáira:

  Prof. Hadidi`s Techniques for Hypospadias repair


  32. Észrevettem, hogy a Tubularised Incised Plate (TIP) technika (néha Snodgrass-mutétként utalnak rá) nem tartozik a mutéti algoritmusba, amelyet a hypospadiasissal foglalkozó központokban használnak. Miért van ez így?

  A hypospadiasissal foglalkozó központból érkezo páciensek mintegy harmada sikertelen TIP mutéten esett át. A TIP technika alkalmazása során egy nagy, érintetlen felületet hagynak a helyreállított húgycsoben. Ez az érintetlenül hagyott felület általában összehúzódik a gyógyulás során, ez nagyon szuk húgycsövet és perzisztáló (fennmaradó) sipolyt eredményez. Alkalmanként a seb teljes egészében szétszakad és a vizelet az eredeti nyíláson keresztül távozik. Az állapot még komplikáltabbá válik, ha a sebész a TIP alatt eltávolította a fitymát. Ez a korrekciós mutétet még bonyolultabbá teszi, mivel nincs több, felhasználható bor a szuk húgycso helyreállítására
  TIP complication: pin point meatus TIP Complication: more urine from fistula

  Pin point meatus after TIP 

  more urine from fistula         

  TIP complication: partial deciscence TIP Complication: complete dehiscence

  partial dehiscence                   

  complete dehiscence


  33. Milyen mutéti technika alkalmazása javasolt glanularis hypospodiasis esetén?

  Amikor a gyereknek glanularis hypospadiasisa van és nincs görbülete és a húgycso elég hosszú, hogy elérje a pénisz végét , akkor Hadidi Professzor a DYG (Double-Y- Glanulomeatoplasty) technikát javasolja.

  Ebben az esetben a húgycsövet mozgatják és húzzák fel a pénisz végére. Más szóval nem alakítanak ki új húgycsövet, így a mutét sikeressége 98%.

  DYG Technique for glanular Hypospadias

  glanular hypospadias pics pre-inter-post op


  34. Mely technikát részesítik elonyben distalis hypospadiasis (Grade II) kezelésében?

  Amikor a külso húgycsonyílás a mély görbületet (chordee) nem tartalmazó pénisz külso felén helyezkedik el, Professzor Hadidi a Slit- Like Adjusted Mathieu (SLAM) technikát részesíti elonyben. Ezen eljárás során a pénisz borébol készített lebeny felfelé, befelé fordításával képezi az új húgycso alsó felületét. Az új húgycsövet olyan szélessé lehet alakítani, mint a régi volt. Tapasztalt sebészek kezében a mutét több mint 95 %-ban sikeres. Olyan szövodmények, mint sipoly, seb dehiszcencia (részleges sebszétválás), szukület kevesebb, mint 5 %-ban fordulnak elo.

  SLAM-Technique after Hadidi for Hypospadias Repair

  Photos distal hypospadias pre-intra-post


  35. Mely technikát részesítik elonyben mély görbülettel (chordee) nem járó proximális hypospadiasis (Grade IIIa) kezelésében?

  Amikor a külso húgycsonyílás a mély görbületet (chordee) nem tartalmazó pénisz belso felén helyezkedik el, Professzor Hadidi a Lateral Based Onlay (LABO) mutétet részesíti elonyben. Ezen technika során az új húgycso alsó felszínét a pénisz borébol készített lebeny és a fityma elfordításával képezik. Az új húgycsövet olyan szélesre lehet alakítani, mint a régi volt. Ez a mutét különösen értékes olyan pácienseknél, akiknek kicsi a makkjuk. Tapasztalt sebészek kezében a mutét több mint 93 %-ban sikeres. Olyan szövodmények, mint a sipoly, seb dehiszcencia (részleges sebszétválás), szukület kevesebb, mint 7 %-ban fordulnak elo.

  Proximal Hypospadias - drawings

  Photos proximal Hypospadias Grade III a


  36. Mely technikát részesítik elonyben a mély görbülettel (chordee) járó hypospadiasis (Grade IIIb) kezelésében?

  Amikor a külso húgycsonyílás a pénisz belso felén található. Professzor Hadidi a Lateral Based (LAD) mutétet részesíti elonyben. Ezen mutét során azokat a hypopláziás (alulfejlett) szöveteket, amelyek meggátolják, hogy a pénisz kiegyenesedését eltávolítják. Az új húgycso egészét a pénisz borébol valamint a fitymából készített lebeny befordításával képzik. Az új húgycsövet olyan szélesre lehet alakítani, mint amilyen azt megelozoen volt. Tapasztalt sebészek kezében a mutét több mint 85 %-ban sikeres. Olyan szövodmények, mint a sipoly, seb dehiszcencia (részleges sebszétválás), szukület és diverticulum (gurdély) kevesebb, mint 15 %-ban fordulnak elo.

  Proximal Hypospadias Grade III b - Drawings

  Proximal Hypospadias Grade III b - Photos


  37. Mely technikát részesítik elonyben perinealis hypospadiasis (Grade IV) kezelésében?

  Amikor a külso húgycsonyílás a gáton nyílik és a herezacskó kettéosztott, néha egyik vagy mindkét here a herezacskón kívül található. Ekkor Professzor Hadidi a két lépcsos húgycso rekonstrukciót részesíti elonyben. Az elso mutét során a görbületet (chordee) eltávolítják, ha a herék a herezacskón kívül találhatóak, helyükre húzzák oket és a húgycsoképzo mutét elokészületeként a makkot szélesen megnyitják és a fityma borével fedik. A második mutét a húgycso képzése a makk csúcsáig. Tapasztalt sebészek kezében a mutét több mint 85 %-ban sikeres. Olyan szövodmények, mint a sipoly, seb dehiszcencia (részleges sebszétválás), szukület és diverticulum (gurdély) kevesebb, mint 15 %-ban fordulnak elo.

  Perineal Hypospadias drawings

   

  Perineal Hypospadias before operation

    Perineal Hypospadias after 1st operation

  Perineal Hypospadias 2 yrs after 2nd operation

  before operation

  after the first operation

  2 yrs after 2nd operation


  38. Mit jelent a "chordee" (görbület)? Vannak-e különbözo típusai? Befolyásolja ez a mutétet? Ha a pénisz görbe, hogyan lehet korrigálni? Szükséges-e, és mikor?

  A chordee a pénisz lefelé irányuló görbülete. A görbület általában az erekció alatt a legszembetunobb, de a kiegyenesedéssel szembeni ellenállás gyakran ernyedt állapotban is látható. A chordee általában, de nem minden esetben a hypospadiasisszal együtt jár.

  Distalis hypospadiasis esetén 80%-ban nincs görbület. A fennmaradó 20%-ban van görbület, köszönhetoen a bor rövidségének, amit általában a hypospadiasis operáció alatt kijavítanak.

  Hadidi Professzor tapasztalatai szerint proximalis hypospadiasis esetén a páciensek 50%-ában nincs görbület, vagy csak felületes van, ami a bor mozgatásával kijavítható. A másik 50%-nál (Grade IIIb) mély görbület van, ami a szövetek kinyújtásával korrigálható.

  Perinealis hypospadiasis (Grade IV.) esetén majdnem minden páciensnél van mély görbület, ami az elso operáció során korrigálható.

  A hypospadiasisszal együtt járó chordee-nak alapvetoen két fo típusát különítjük el. A felületes és a mély chordee-t.

  A FELÜLETES típusok általában distalis hypospadiasis esetén 20%-ában, illetve a proximalis hypospadiasisos esetek 50%-ánál vannak jelen. Felhívjuk figyelmét, hogy felületes chordee esetében a rögzíto szalagok és a pénisz görbülete a hypospadiasisos nyílástól proximalisan találhatók (Ábra).

  A chordee másik jelentos típusa a MÉLY chordee. Proximalis hypospadiasisnál az esetek 50%-ában, distalis hypospadiasisnál az eseten 10%-ában van jelen. Felhívjuk figyelmét, hogy mély chordee esetében a kemény, merev rögzíto szalagok és a pénisz görbülete a hypospadiasisos nyílástól distalisan találhatók (Ábra).

  Superficial Chordee, drawing

  Deep Chordee, drawing

  Superficial chordee

  Deep Chordee


  39. Mi az a "Nesbit eljárás", és mikor kell elvégezni?

  A "Nesbit eljárás" során a pénisz ventralis görbületét úgy próbálják korrigálni, hogy a pénisz felso felületét megrövidítik. Ez általában a pénisz további rövidülését eredményezi.

  Hadidi Professzor nem javasolja ezt a megközelítést a pénisz görbületének a korrigálására, mert ez a már eleve rövid pénisz további rövidülését eredményezi.

  Sok felnott panaszkodik a pénisz rövidsége miatt, és a fájdalmas erekció miatt azután, hogy Nesbit eljáráson esett át.

  Amikor a gyermeknek hypospadiasissal összefüggo mély pénisz görbülete (chordee) van, az elso lépés ennek a korrigálása. Erre két megközelítés létezik; „A lehetoség”: eltávolítjuk az összes hypopláziás (alulfejlett) szövetet, ami megakadályozza, hogy a pénisz kiegyenesedjen. Ebben az esetben a pénisz sokkal egyenesebbé és hosszabbá teheto, mint a mutét elott volt. „B lehetoség”: megrövidítjük a pénisz felso felszínét. Ezzel a megközelítéssel a pénisz egyenesebbé teheto, de rövidebb lesz, mint a mutét elott volt. Ráadásul sok férfi panaszkodik fájdalmas erekcióról, mivel a pénisznek helyre van szüksége a táguláshoz, ami korlátozva van felül a varratok, alul pedig a hypopláziás (alulfejlett) szövetek miatt.

  Nesbit Procedure - drawing


  40. Mi történi a fitymával a mutét végén?

  Három lehetoség van a húgycso helyreállítása után:

  1. 6 hónappal a mutét után fitymaplasztikára vagy körülmetélésre kerül sor
  2. körülmetélésre kerül sor közvetlenül a mutét után
  3. a mutét után azonnal fitymaplasztikára kerül sor.

  Hadidi Professzor javaslata szerint érdemes várni 6 hónapot a húgycso helyreállítása után. Ezután a szülok kívánsága szerint kerül sor plasztikára vagy körülmetélésre. Errol  késobbi pontokban lehet részletesen tájékozódni.


  41. Miért NEM ajánlja, és NEM végzi a TIP technikát, habár sok sebész manapság is alkalmazza ezt az eljárást?

  A hypospadiasissal foglalkozó központból érkezo páciensek mintegy harmada sikertelen TIP mutéten estett át. A TIP technika alkalmazása során egy nagy, érintetlen felületet hagynak a helyreállított húgycsoben. Ez az érintetlenül hagyott felület általában összehúzódik a gyógyulás során, ez nagyon szuk húgycsövet és perzisztáló (fennmaradó) sipolyt eredményez. Alkalmanként a seb teljes egészében szétszakad és a vizelet az eredeti nyíláson keresztül távozik. Az állapot még komplikáltabbá válik, ha a sebész a TIP alatt eltávolította a fitymát. Ez a korrekciós mutétet még bonyolultabbá teszi, mivel nincs több, felhasználható bor a szuk húgycso helyreállítására.
  TIP complication: pin point meatus TIP Complication: more urine from fistula

  Pin point meatus after TIP 

  more urine from fistula         

  TIP complication: partial deciscence TIP Complication: complete dehiscence

  .


  42. Miután elhagytuk a kórházat, mikor kell sebészt értesíteni, ha problémát észlelek?

  Mi elmondjuk a szüloknek, hogy ne nézzék a péniszt 1 hónapig a mutét után, amíg a duzzanat el nem tunik, és a seb 70%-ban nem gyógyult.

  De az édesanya lépjen kapcsolatba sebésszel, ha a gyereknek fájdalma van, vagy nehézséget okoz a pisilés, vagy több mint 6 órán keresztül nem pisil.

  43. Miután elhagytuk a kórházat, mikor kell gyerekorvoshoz fordulni?

  Az operáció miatt nem szükséges gyermekorvoshoz fordulni. Amennyiben probléma merül fel, sebészt kell felkeresni.

  Ha láz, vagy más panasz lép fel, ami nem hozható összefüggésbe a mutéttel, akkor keressük fel a gyermekorvost.

  44. Ha lázas lesz a gyermekem miután elhagyjuk a kórházat, összefüggésbe hozható-e az operációval?

  Ha a fiának nincs fájdalma (vagy csak ha kicsi), amikor pisil, és a seb nem nagyon duzzadt és piros, akkor majdnem bizonyos, hogy a láznak nincs köze az operációhoz. Ebben az esetben a gyermekorvost kell felkeresni, hogy kizárjuk az influenzát, a fertozést, a fogfájást stb.

  45. Mi történik a varratokkal a mutét után? El kell-e távolítani azokat?

  Hadidi Professzor nagyon vékony felszívódó varratokat használ. Ezek maguktól eltunnek 1-3 hónappal a mutét után, nem kell eltávolítani azokat. De néhány esetben a fonal tovább marad néhány páciensben, ez normális. Fontos, hogy ne próbáljuk meg kihúzni azokat, mert meggátolhatják a gyógyulást.


  46. Észrevettem, hogy a fiam pénisze 3-4 héttel az operáció után is piros, és fáj neki, ha pisil. Ez normális?

  Mint az említettem az imént, a varratok a mutét után 1 hónappal tunnek el. A felszívódás kémiai reakció során jön létre. Amikor ez történik a pénisz piros, duzzadt lehet, és kicsit sárga gennyel telt tüszok tunhetnek fel. Ez a jelenség normális, és nyom nélkül el fog tunni 1 héten belül.

  Pustules sometimes appearing in the first month after surgery, no worry


  47. Mennyi ideig tart a gyógyulás? Milyen óvintézkedéseket kell tenni?

  A seb 70%-ban begyógyul 1 hónap alatt. A 100%-os gyógyulás 6 hónapig tart. Ezért van az, hogy minden további operáció 6 hónappal a mutét után lehetséges.

  Ez azt jelenti, hogy a pénisz sérülését 1 hónapig meg kell akadályozni (2 pelenka, nincs úszás, sport 1 hónapig).

  1 hónap múlva a seb begyógyult és a gyermek a megszokott életet élheti.

  De a teljes gyógyulás 6 hónapig tart.

  48. Az új húgycso a pénisszel együtt no-e?

  Az új húgycsövet a fia saját, normál erekkel ellátott borébol és fasciáiból (bonye) képezzük. Az normálisan no, ahogyan a fia no.

  49. Mikor és milyen gyakran kell a mutét után felülvizsgálatra menni?

  A protokoll szerint a szülok küldjenek egy e-mailt 1 hónappal a mutét után, hogy beszámoljanak róla, miként zajlott az operáció és a gyógyulás. Az elso kontrollvizsgálat 3 hónappal a mutét után van. Javasoljuk az állandó kontrollvizsgálatot a mutét után 1, majd 2, majd 3 év múlva egészen a pubertás korig.

  következo oldal


  copyright Prof. Hadidi 2012
  www.hypospadias-surgery.com