HomeHypospadiasisImprintKapcsolat

HYPOSPADIASIS MŰTÉT

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

1. Lehetséges a hypospadiasis diagnosztizálása terhesség alatt, és ok ez a terhesség befejezésére?

Esetenként lehetséges a hypospadiasis diagnosztizálása terhesség alatt, de a diagnózist általában csak a születés után erosítik meg. A hypospadiasis semmi esetre sem ok az abortuszra.


2. Már van egy hypospadiasisban szenvedo gyermekem. Mekkora az esélye annak, hogy a második gyermek is hypospadiasissal születik?

A hypospadiasis rendszerint szórványosan jelentkezik. Amikor az egyik gyerek hypospadiasisban szenved, nem no az esélye annak, hogy a családban a többi gyermek is hypospadiasisos lesz. Ritkán elofordulnak olyan családok, ahol fennállhat genetikai hajlam, például az apánál, a nagybácsinál vagy a nagyapánál elofordult hypospadiasis, és ezekben a ritka esetekben a probléma több gyermeket is érinthet.


3. Ezelőtt soha nem hallottam a hypospadiasisról. Gyakran fordul elő?

Van néhány földrajzi és faji eltérés. Néhány kutatás szerint a minden 125. újszülött fiúnál fordul elő hypospadiasis. Az Egyesült Államokban egy vizsgálat szerint a hypospadiasis a leggyakoribb születési rendellenesség a fehérbőrűek körében. Előfordulási gyakorisága az 1970-es és 1980-as években nőtt.

Általában a szülők, akik tanácsokat keresnek a hypospadiasisszal kapcsolatban, miután a fiúkat megoperáltatták, soha nem beszélnek róla. Ezért van az, hogy a hypospadisis nem kerül nyilvánosságra, az emberek nem beszélnek róla.

4. Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mivel a hypospadiasis korrekciójára az optimális életkor a 3 és 18 hónap közötti, a születést követő első 3 hónapban ideális tapasztalt szakorvos tanácsát kérni.

5. Milyen szakorvoshoz forduljunk? Gyermeksebészhez, urológushoz vagy plasztikai sebészhez?

Nem a szakterület a legfontosabb. Ami sokkal lényegesebb, hogy a sebész foglalkozzon hypospadiasis kezeléssel, nagy tapasztalattal rendelkezzen ezen a területen, és elegendő számú operációt végezzen évente, és jó eredményeket tudjon felmutatni.

Mielőtt a szülők döntenek a sebészorvos kérdéséről azt kell megkérdezni a sebésztől, hogy évente hány ilyen esetet operál, mik az eredményei, és milyen arányban lép fel komplikáció?

Több tudományos tanulmány egyetért abban, hogy a hypospadiasis műtéteket olyan központokban kellene végezni, ahol évente 500 műtétet csinálnak. Ebben az esetben a komplikációk aránya distalis hypospadiasis esetén kevesebb, mint 10% lenne (az ideális kevesebb, mint 5%), proximalis hypospadiasis esetén kevesebb, mint 25% lenne (az ideális kevesebb, mint 15%)..


6. Hogyan határozhatom meg gyermekem hypospadiasis problémájának súlyosságát?

A hypospadiasis súlyosságát több tényező határozza meg.

Általános szabály azonban: ha a nyílás a makkban van, akkor a probléma enyhe vagy Grade I.

Ha a nyílás a pénisz külső felén található, akkor a probléma középsúlyos vagy Grade II.

Ha a nyílás a pénisz belső felén vagy a herezacskóban van, akkor a probléma súlyos vagy Grade III.

Ha a nyílás a herezacskóban van, és a herezacskó hasított, akkor perinealis hypospadiasisról beszélünk, vagy Grade IV.

Lásd az alábbi példákat:

Grades Hypospadias

A valóságban a húgycsőnyílás tényleges helyzete, a gyermek számára megfelelő típusú technika és a görbület mértéke csak a műtőben határozható meg pontosan, amikor a gyermek alszik.

A hypospadiasis esetek 85%-a enyhe vagy középsúlyos. Mindössze 10% súlyos fokú. Grade IV. hypospadiasisról az esetek 5%-ában beszélünk.

Grade I- Glanularis hypospadiasis:

glanular Hypospadias - drawing   glanular Hypospadias - Photo 1   glanular Hypospadias - Photo 2

A glanularis hypospodiasis egy enyhe formája a húgycsőproblémának. (10%). A húgycső a makkban nyílik. Általában egy híd vagy

bőrredő található a húgycsőnyílás felé,ami arra utal, hogy a húgycső elég hosszú, hogy elérje a pénisz végét.

MIP hypospadiasis:

Megameatus intact prepuce Hypospadias - drawing Megameatus intact prepuce Hypospadias - Photo 1Megameatus intact prepuce Hypospadias - Photo 2

Ez a hypospodiasis ritka formája (2 %), amikor a pénisz a hypospodiasis ellenére bőrrel fedett (hypospodiasis esetén a bőr alsó része hiányzik) Ilyenkor a húgycsőprobléma korai felismerése nehéz és csak akkor állapítható meg, ha a sebész vagy a szülők visszahúzzák a bőrt.

Grade II - Distális hypospadiasis:

Distal Hypospadias - Drawing      Distal Hypospadias - Photo 1   Distal Hypospadias - Photo 2

Ez a hypospadiasis leggyakoribb formája (75%). Erről a fajáról beszélünk minden esetben, amikor a péniszen található a nyílás. Ilyenkor gyakran görbének néz ki a pénisz, de ez legtöbbször enyhe és a bőr mozgatásával helyreállítható.

Grade IIIa- Proximális hypospadiasis görbület nélkül:

Proximal Hypospadias Type a - Drawing     Proximal Hypospadias a - Photo 1      Proximal Hypospadias a - Photo 2

Ez az összes eset tekintetében 10%-ban fordul elő.  A proximális hypospadiasis  5%-ban nincs görbület vagy csak felszíni. A görbület hiánya vagy megléte a műtét során derül ki.

Grade IIIb- Proximális hypospadiasis görbülettel:

Proximal Hypospadias b - Drawing   Proximal Hypospadias b - Photo 1   Proximal Hypospadias b - Photo 2

Ez az eset 5%-ban fordul elő a hypospadiasisok között. Az első műtét során a görbületet kell helyreállítani, mielőtt a húgycső rekonstrukciót elvégzik.

Grade IV- Perinealis hypospadiasis:

Perineal Hypospadias - Photo 1     Perineal Hypospadias - Photo 2

Ez a hypospadiasis legsúlyosabb fajtája. Kevesebb, mint 5%-ban fordul elő. Gyakran fordul elő, hogy a herék nincsenek leszállva (egyik vagy mindkettő) és nemi rendellenesség gyanúja merülhet fel (DSD).

A műtét előtti hormonkezelés hasznos lehet, a pénisz kis mérete miatt.

Kromoszómavizsgálat elvégzése is javasolt.


7. Szükség van-e műtétre?

a) Glanularis hypospadiasis (Grade I.)

Ha a gyermek glanularis hypospadiasisban (Grade I.) szenved, funkcionális szempontból nem feltétlenül szükséges a műtét. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nem feltétlenül lesznek problémái később a vizeléssel, az erekcióval vagy a szexuális élettel. A hypospadiasisnak ez az enyhe formája azonban pszichológiailag hatással lehet a gyermekre, mert a pénisz nem normális alakú, és ennek az állapotnak az eredményeként vizelés közben a ruházat átnedvesedhet vagy pszichológiai problémák adódhatnak. Számos olyan felnőtt, akiknél nem műtött glanularis hypospadiasis van jelen, nem akarja, hogy partnere rájöjjön, hogy péniszük nem a szokványos módon néz ki.

Hadidi Professzor javaslata, hogy a glanularis hypospadiasist korrigáljuk, mivel az esélye, hogy egy normális péniszhez hasonlót kapjunk több mint 99%, a komplikáció aránya pedig csak 1%. Sok felnőtt páciens keresi fel a hypospadiasis központot sebészeti beavatkozás céljából, mert  pszichológiailag zavarja őket az enyhe fokú eltérés is.

b) Distalis, proximalis vagy perinealis hypospadiasis (Grade II., III., IV.)

Ha a gyermek distalis (Grade II), proximalis (Grade III.)  vagy Grade IV hypospadiasisban szenved, a műtét fontos ahhoz, hogy a pénisz később betöltse megfelelő funkcióját a vizelés, az erekció és a szexuális élet tekintetében. A korrekciótól függetlenül is a hypospadiasisban szenvedő gyermekeknél a nyílás rendkívül szűk és ki kell szélesíteni vagy tágítani, ezzel megszüntetve az ellentétes irányú nyomást, valamint a hólyaghurutot és a vesegyulladást.


8. A fiam „normális” lesz a hypospadiasis műtét után?

Igen a glanularis (Grade I), distalis (Grade II) hypospadiasisban szenvedő gyermekek, illetve a proximalis (Grade III) hypospadiasisos gyerekek többsége normális lesz, ha a műtétet tapasztalt sebész végzi. A betegek kis százalékánál (különösen a proximális típusú esetében) azonban szövődmények léphetnek fel, amelyek ronthatják a pénisz megjelenését vagy funkcióját.

9. „Normális” férfiként fog élni később, amikor felnő?

Igen, minden gyermek, akinek Grade I., II., III. hypospadiasisa van.

Perinealis hypospadiasis esetén előfordulhatnak problémák a görbület, a méret vagy sebészi komplikációk miatt.


10. Hatással van-e a hypospadiasis műtét a szexuális életre a későbbiekben?

Nem. Általában az összes erekcióért és az ejakulációért felelős ideg a pénisz felső felszínén fut. A hypospadiasis műtét során a ventrális felületen végeznek beavatkozást. Tehát az esély a károkozásra nulla. Talán Nesbit-eljárás során fordulhat elő, hogy ezek az idegek károsodnak.

11. A fiam pénisze normálisan néz-e ki az operáció után?

Sebészeti eljárás nincs heg nélkül. Mivel ilyenkor bemetszés történik a péniszen vagy a makkon ez normális.

A sebészek megpróbálják a legjobb módszert alkalmazni, hogy a seb esztétikailag szépen gyógyuljon és a pénisz normálisan nézzen ki.

Szerencsére a gyerekek 85%-a glanularis és distalis esetben, valamint a proximális esetek többségében minimális heggel gyógyulnak, amennyiben a műtétet tapasztalt orvos végzi. De garancia nincs. Néha csúnya heg marad a műtét után, ami újabb beavatkozást igényel.

Egy másik fontos tény, hogy a műtét célja a görbület kiegyenesítése és a húgycső pénisz végére helyezése, hogy amennyire lehet, úgy nézzen ki, mint egy normális pénisz. A pénisz lehet, hogy KINÉZETRE nagyobbnak fog tűnni a műtét után, ha a sebész óvatosan eltávolította a görbületet okozó merev szalagokat. Nem Nesbit-eljárással, ami rövidíti a pénisz felső felületét.

Egy rövid pénisz a műtét után is rövid marad (főleg a  3b és 4-es típusoknál).


12. Normális-e a fiam péniszének mérete?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés.

Néhány kutatás szerint a hypospadiasissal rendelkező fiúk pénisze hasonló az átlag fiúkéhoz. Ezen tanulmányok szerint a szexuális funkció is ugyanolyan, mint  normális esetben (kivétel proximális és perinealis esetek egy részében , grade3b és 4, ez kevesebb, mint 10%-ban fordul elő).


következő oldal


copyright Prof. Hadidi 2012
www.hypospadias-surgery.com